Men først kan jeg lige fortælle hvad vi oplevede af spændende ting i Montreal.
Nytårsaften var vi vandrehjemmet. Vi lavede selv rigtig lækker mad og så festede vi sammen med de gæster, der også var der. Der var bl.a. et par 18årige piger fra Ontario – I Ontario er aldersgrænsen for at drikke alkohol 19 år, mens den i Quebec kun er 18 år. Så der er mange fra Ontario, der tager til Montreal (som ligger tæt på grænsen) for at feste – og det er folk fra Montreal lidt trætte af. Men på den anden side, så tjener de jo også på det…
I Canada kan man ikke købe fyrværkeri selv uden at have tilladelse. Så nytårsaften var det myndighederne (ved ikke lige hvilke), der stod for fyrværkeriet. Det var nede i den gamle bydel.
Men vi kom nu aldrig derned. I stedet blev vi vandrehjemmet og festede. Det var meget hyggeligt.
Den første januar sneede det rigtig meget – 2007 blev symbolsk begravet.
Vi brugte dagen på at flytte til et andet vandrehjem. Det første var fint nok, men vi flyttede til et ”Hostel International” vandrehjem, som generelt er af bedre kvalitet. (Og det var der vi oprindelig ville bo, men der var optaget de første dage).
Vi var ret trætte, men besluttede os for at gå en tur i sneen. Vi gik op til den del af byen, der hedder Westmount”: Det er rigmandskvarteret; det engelske vel at mærke… Før 1960’erne fik de fransktalende canadiere mindre i løn end de engelsktalende og de havde de lavere jobs, selvom der var mange flere af dem, end der var engelsktalende i Quebec provinsen. Men i 1960erne begyndte den såkaldte ”Quiet Revolution” hvor de fransktalende begyndte at kræve flere rettigheder og bedre vilkår, hvilket de også fik. Bl.a. blev skolesystemet ændret, så man skal gå i fransktalende (første del af) folkeskole, uanset om man er engelsk- eller fransk-talende.
Men nok om det – Westmount er stadig rigmandskvarteret og regner sig for at være en selvstændig by i byen. Og det var flot at se.
Det her er ved at blive et langt indlæg, så jeg vil lige kort fortælle om de andre dage:
Den 2. januar så vi kunstmuseet, hvor de har meget canadisk kunst.
(Chateau Ramezay, den tidligere Guvernørbolig i Montreal)
Den 3. januar var lidt af en Maraton-dag, hvor vi besøgte tre museer og var til lysshowet i Notre Dame kirken om aftenen. Det første museum var om Montreals arkæologi og historie som by. Det andet var den tidligere guvernørbolig og det tredje var Bank of Montreals museum, da den bank er den første bank i Canada (1817) – til de engelsktalende. De fransktalende havde svært ved at låne penge her, indtil der blev oprettet en andelssparekasse for arbejdere (men jeg har glemt årstallet – før 1915).
Fredag den 4. januar gik vi en tur i den gamle bydel (Montreal er fra 1642), som så meget europæisk ud. Og derefter tog vi bussen til Ottawa, 2 ½ time væk derfra.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar